KANOLA VE BAŞLICA AVANTAJLARI

13.Oca.2015

Kanola / Kolza Nedir?

Kanola; ayçiçeği, pamuk, yer fıstığı ve soya gibi yağlı tohumlu bitkilerle karşılaştırıldığında bitkisel yağ kaynağı olarak dünyada en çok üretimi yapılan yağ bitkileri içerisinde ilk üç sırada yer almaktadır.

Kanola, tanesinde bulunan %38-50 yağ, %16-24 protein, zengin oleik ve linoleik asit miktarı ve yağının kaynama noktasının yüksek olması sebebiyle önemli bir yağ bitkisidir. Genetik kökeni Anadolu’dur. Kanola, ülkemizde Kolza veya Rapiska olarak da bilinmektedir.

Kanola tohumunun

Kanola tarımında, tohumluk konusu apayrı bir önem taşımaktadır. Üreticiler, her yıl kontrollü olarak üretilen sertifikalı tohumlukları kullanmalıdırlar. Çiftçiler, kendi hasat ettikleri üründen kesinlikle tohumluk ayırmamalıdırlar. Hasat edilen ürün, ertesi yıl tohumluk olarak kullanıldığında, yeni ürünün yağında erusik asit ve küspesinde glukosinalat oranı artacaktır. Bu maddeler insan ve hayvan sağlığı için oldukça tehlikelidirler. Kanola tohumu alırken, ekileceği bölgede denenmiş ve kış soğuklarına dayanıklı olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Seçilecek kanola tohumunun / kolza tohumunun  hastalık ve zararlılara dayanıklı olması verim yüksekliğini artıran bir faktördür. Bu da dayanıklı kanola tohumu / kolza tohumu seçimi ile olacağından, mutlaka sertifikalı tohum kullanmak gerekmektedir. 

 

Kanola tarımında

 

Kolza tarımının Başlıca Avantajları

Kanola bitkisi / kolz bitkisi, yüksek yağ miktarı ile hem gıda hem de biyodizel piyasalarında oldukça talep görmektedir. Kanola tohumu yağı, nötr PH seviyesine sahip olmasından dolayı gıda sanayiinde konserve yağ ve kızartma yağı olarak kullanılmaktadır. Kanola yağının içerdiği önemli besin maddeleri ve kaynama noktasının yüksek oluşu kanolanın önemli artılarıdır. 

 

Kanola bitkisi / kolza bitkisi buğday, şeker pancarı, patates, baklagil, ayçiçeği ve mısır ile mükemmel bir münavebe bitkisi olarak görülmelidir. Özellikle tahıllarla yapılan münavebede yabancı ot kontrolünü sağlar ve hastalık yoğunluğunu azaltır. Toprağın organik yapısına önemli bir katkısı vardır. Ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir, yaygın adaptasyona sahiptir. 

 

Üretim masrafları diğer ürünlerden, özellikle buğdaydan daha azdır. Buğdaydan 1 ay önce hasat edildiğinden üreticiye erken gelir sağlar. Hayvancılıkta yeşil yem ve silaj olarak değerlendirilir. Küspesi protein ve selüloz bakımından ayçiçeği ve pamuktan daha zengin ve besleyicidir. 

 

Kolza tarımının bir diğer avantajı da bitkinin sarı çiçeklerinin arıları cezbetme özelliğidir. Çiçeklerin kıt olduğu Mart ve Nisan aylarında arılar için iyi bir besin kaynağı olup, mükemmel bal verimi sağlar.

 

Kanola tohumu yağı gıda ve hayvancılık ile biyoyakıt piyasalarına, kanola bitkisi de arıcılık sektörüne faydalıdır. Bu sebeple üretiminin artırılması amacı ile son yıllarda kanola bitkisi / kolza bitkisi üretimi yapan çiftçilere tarımsal devlet desteği verilmektedir.