KANOLA GELİŞME DÖNEMLERİ

13.Oca.2015

kanola gelişme dönemleri

Sonbahar

Kış

İlkbahar

Yaz

Eylül

Kasım-Aralık

Ocak-Şubat-Mart

Nisan-Mayıs

Haziran

Tohum Ekimi Ve Çıkış

İlk Yaprağın Açılışı

Vejetasyon Başlangıcı Ve Tomurcuk Oluşumu

Çiçeklenme Harnup Oluşumu

Olgunlaşma Ve Hasat

Tüm Potansiyelin Oluşması

Yaprak Sayısının Belirlenmesi

Yaprak, Yüzey Alanının Artışı Ve Oluşacak Çiçek Sayısının Bitki Tarafından Belirlenmesi

Çiçek Sayısı

Harnup Sayısı

Tohumun Gelişmesi

Bin Dane Ağırlığı (BDA) Belirginleşmesi

30-60 Bitki/M2

5-12 Kök/Bitki

300-600 Çiçek/Bitki=10.000-30.000 Çiçek/M2

% 60-80

6.000-15.000 Harnup/M2

Su İçeriği Günde %1,5-3,5 Azalır

Bda: 3-6 Gr

 

Kanola bitkisinin gelişme süresi sıcaklık ve gün uzunluğuna bağlı olarak farklı aşamalardan oluşmaktadır. Sonbaharda kanola ekimi yapıldığında yaklaşık olarak 250 – 270 gün içerisinde gelişimi tamamlanmış olur. 

 

Kanola tohumu ekildikten sonra ilk çimlenme ve çıkış gerçekleşir. Kanola tohumları, su absorbe ederek 10 - 12 ⁰C toprak sıcaklığında ve 2 cm kadar toprak derinliğinde çimlenebilmektedirler. Sertifikalı kanola tohumunun çimlenme oranı % 98-99 arasıdır. Çimlenme aşaması ile birlikte kuru tohumun su absorbe etmesi ile su alımı tamamlanır ve tohumdan kökçük çıkışı başlar. Bu kök uzamasını, kökte tüylerin ve yan köklerin oluşumu izler. Hipokotil tohum kabuğundan kotiledon yaprakları ile çıkar ve daha sonra yapraklar toprak yüzeyine çıkar. Kasım – Aralık aylarında ilk yaprağın açılışı ve yaprak sayısının belirlenmesi gözlemlenir. İlk gerçek yaprakların ortaya çıkmasını, üç yapraklı devre, beş yapraklı devre, yedi ve daha sonrasında dokuz veya daha fazla yapraklı devreler izler.

 

Kanola bitkileri çıkıştan sonra sıcaklığa bağlı olarak 4 ile 6 hafta içerisinde rozet yapraklarını oluşturur ve kışı bu şekilde geçirir. On iki veya daha fazla yaprak görülerek kış devresi tamamlanır. Rozet yapraklı kanola sıfırın altında -15 ⁰C’ye kadar düşen sıcaklık derecelerine ve kış donlarına tolerans gösterebilmektedir. Bu nedenle kanola yetiştiriciliğinde kanolanın kışın zor şartlarına dayanıklılığını arttırmak için kışa rozet aşamasında girmiş olunması tercih edilir.
 
Tomurcuk oluşumu ile çiçeklenme arasında kalan generatif dönemde kanola bitkisinin uç tomurcukları oluşur. Bu tomurcuklar yaprakların üzerine doğru büyümeye başlar. Aynı zamanda yaprak saplarında da uzama farkedilir. Genel olarak Ocak-Şubat-Mart evresinde görülen bu dönemin sonunda tomurcukların içindeki sarı çiçekler nedeni ile tomurcuklarda sararma görülür. Kanola tarımında mart sonu gibi tomurcukların görülmeye başlaması ile çiçek sayısı bitki tarafından belirlenmiş olur. 
 
Nisan – Mayıs aylarında ana sap ucundaki salkımların ilk tomurcukları çiçeklendikten sonra döllenmeler görülür, harnuplar oluşur ve uzar. Bu dönemde alt kapsüllerin dolması ile birlikte harnup içerisinde daneler oluşur ve tohum gelişimi görülür. Alt kapsüllerdeki tohumlar ilk başta yarı saydamdır, daha sonra yeşil ve saydam hale gelir. Uç salkımdaki bütün kapsüllerin koyulaşması ile olgunluk dönemine geçilir. Kanola ekiminde harnup açılma ve dane dökmeye bağlı verim kaybı minimum olan DEKALB kanola tohumlarının kullanımı bu dönemin başarılı bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlamaktadır.

 

 

Yaz aylarına gelindiğinde kanola hasatına yaklaşılmış olur. Haziran ayı gibi görülen olgunluk döneminde önce alttaki daha sonra da üstteki kapsüller kahverengileşir. Kapsüller kahverengi ve kırılgan olur, gövde kurur.  Kuruma ile hasat olumuna gelen kanola bitkisinde kapsüller ve danelerin rutubeti yaklaşık olarak %10 ‘un altına inmelidir, sap, harnup ve danelerin tamamen kurumuş olmasına dikkat edilmelidir.

 

Kanola hasatı nasıl yapılır konusuna ve kanola depolama ayrıntılarına tarım kütüphanemizin kanolada hasat ve kanolada depolama bölümlerinde yer verdik. Tüm sorularınız için 444 9449 DEKALB Verim Hattı'nı arayarak bilgi ve tavsiye alabilirsiniz.

İlgili Bilgi

Kanola Gübreleme